Magneetroerders, wat zijn dat eigenlijk?

Magneetroerders of roerplaten zijn elektronische toestellen welke een magnetisch veld genereren om een roervlo (of stirbar) in beweging te brengen. Deze roervlo zal snel om zijn eigen as draaien en op deze manier de vloeistof in beweging brengen. Indien deze snel genoeg draait zal een vortex ontstaan. Dit is ideaal voor het mixen of bereiden van homogene mengsels. Ook in de hobbybrouw-wereld is deze toepassing populair voor het maken van giststarters. De draaibeweging bevordert de groei van de gist (maar daarover in een later artikel meer).

Er zijn 2 manieren waarop dit magnetisch veld kan worden gegenereerd. De meest populaire manier is door middel van een roterende magneet vanbinnen in het toestel. En andere (duurdere) methode is door gebruik te maken van elektromagneten die inductie veroorzaken. De rotatiesnelheid kan geregeld worden door middel van een draaiknop.

Magneetroerders zijn initieel ontstaan in de wereld van de scheikunde en biologie, waar ze nog steeds zeer populair zijn. Een alternatief voor de magneetroerder is een elektrisch aangedreven roerder (langs boven aangedreven), echter gaat de voorkeur nog steeds uit naar magneetroerders doordat ze stiller, efficiënter en betrouwbaarder zijn. Met een magneetroerder riskeer je nooit om het glaswerk te beschadigen bij verkeerd gebruik. Met een magneetroerder is er ook slechts zeer weinig contact met het om te roeren medium. Enkel een kleine (inerte) roervlo komt in contact met de vloeistof. Deze roervlo’s zijn vervaardigd uit PTFE en dus zeer slijtvast en temperatuurbestendig. Wanneer deze roervlo’s uit de vloeistof moeten worden gehaald bestaan hier opneemstaven voor. Ook bestaan er contactloze varianten waardoor het contact met de vloeistof nog verder wordt geminimaliseerd.

Verder is het wel belangrijk dat het gebruikte glaswerk een bodem heeft die dun genoeg is. Zo niet zal het magnetisch veld te zwak zijn om aantrekking met de roervlo te garanderen. Labo-glaswerk zoals hier te vinden is hierop voorzien.

De eerste roerplaat in de geschiedenis werd ontwikkeld door de Amerikaan Arthur Rosinger die er in 1944 een octrooi op nam.

Hier zijn verschillende magneetroerders te koop:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.