Zelf een magneetroerder maken

In een voorgaand artikel hebben we aangehaald wat magneetroerders zijn en waarvoor ze gebruikt worden. Deze keer, aan de hand van dit artikel gaan we zelf een magneetroerder maken. Op zich kan iedereen zelf een magneetroerder maken, het enige wat je nodig hebt zijn de juiste materialen en wat handigheid. Het moeilijkste hier is het vinden van de juiste materialen. Tijdens het ontwikkelen van de Vortex Magneetroerder is het grootste deel van de tijd gespendeerd aan het selecteren van de correcte elektronica. Hier gaan we nu verder op in.

De correcte elektronica

Laat ons beginnen bij de motor en regelaar, hiervoor kiezen we een simpele oplossing, namelijk een computerfan. Deze moet natuurlijk te in snelheid regelbaar zijn. Dit kan door middel van 2 opties: een regelbare weerstand of een PWM regelaar. Een regelbare weerstand zal de stroomtoevoer naar de fan regelen en zo zal de fan trager of sneller draaien. Echter betekend een lagere stroom-toevoer ook dat de fan minder krachtig zal zijn en dus meer geneigd is om stil te vallen op laag toerental! Ook is het moeilijk om een weerstand te vinden die in de juiste range zal regelen.

Daarom gaat onze voorkeur uit naar een PWM regelaar. Dit type regelaar zal de stroomtoevoer gelijk houden maar zal de puls-frequentie gaan verhogen of verlagen. Simpel gesteld: hoe meer pulsen hoe sneller de fan draait, hoe minder, hoe trager de fan draait. Het grote voordeel van deze methode is dat de fan altijd dezelfde stroomtoevoer zal krijgen (bijvoorbeeld 12V) en daardoor sterker zal zijn in de hele range van toerentallen. MAAR, niet elke computerfan is op deze manier regelbaar! Sommige types/merken zullen deze pulsen wegfilteren en daardoor zal de motor niet regelbaar zijn, deze zal ofwel aan volle snelheid draaien ofwel helemaal niet!

Wij hebben uren gespendeerd en bakken vol ventilators en regelaars getest tot we tot de ideale combinatie zijn gekomen van fan en regelaar. Wij hebben deze samengevoegd in een kitje dat alles bevat om zelf een magneetroerder te maken, samen met de andere noodzakelijke items (daarover zodadelijk meer). Deze kit kan je hier terugvinden.

Als laatste punt moeten we de fan natuurlijk ook voeden. Dit doen we door middel van een power adapter. Meeste ventilatoren werken op 12v en verbruiken niet meer dan 1A. 

Geen magneetroerder zonder magneten

Goed, nu hebben we een motor en regelaar maar nu moeten we natuurlijk nog altijd een magnetisch veld creëren. Dit doen we simpelweg met … magneten natuurlijk! Op internet zal je een hele reeks magneten terugvinden in alle vormen en maten. Belangrijk is dat we voor magneten gaan met een zo sterk mogelijke aantrekking zonder dat deze te zwaar zijn. Het beste type magneet hiervoor is de “aardmagneet”. Deze zijn zilverkleurige magneten die extreem veel aantrekking hebben. De sterkte van de magneet is aangegeven door een “N” waarde, bijvoorbeeld N50. Hoe hoger het getal, hoe sterker de magneet. Kies een vlakke magneet zodat deze gemakkelijker te monteren zijn op de fan.

Zelf hebben we voor deze plaatsing een 3D geprinte houder ontworpen. Met deze op maat gemaakte houder zitten de magneten perfect gecentreerd. Dit is zeer belangrijk om geen onbalans te creëren! Anders zal je magneetroerder beginnen trillen wanneer deze wordt ingeschakeld. Ook zal de roervlo niet in balans zijn! Wanneer je onze kit koopt zitten de magneten reeds voor gemonteerd op de fan met een op maat gemaakte houder. Dus hier moet je je alvast geen zorgen om maken!

Keuze van de roervlo

De magneetroerder maken is één ding, de correcte roervlo selecteren is een andere. Net zoals de magneten in het toestel zijn er ook gigantisch veel soorten roervlo’s op de markt. Wij hebben een selectie gemaakt van de meest gebruikte roervlo’s. Deze kan je hier terugvinden. Wanneer je water-achtige (met andere woorden: niet viskeus) vloeistoffen wilt roeren, dan raden we een standaard cilindrische roervlo aan zoals deze of deze. Indien je iets viskeuzere vloeistoffen wilt roeren kan je beter kiezen voor ovale roervlo’s. Wij hebben sinds kort een ovale “turbo” roervlo in ons gamma dat hier perfect voor is (zie hier). Deze heeft een kern van aardmagneten en is daardoor sterker aangetrokken. De ovale vorm helpt ook om de vlo in beweging te krijgen in dikkere vloeistoffen.

We hebben ook nog enkele andere roervlo’s in het gamma zoals vlo’s met afneembare kantelring, zie hier, en hier. Roervlo’s met kantelring geven iets meer turbulentie maar maken meer geluid en zijn iets minder stabiel. Met deze roervlo’s kan de ring worden verwijderd zodat je zelf kan proberen wat het beste werkt!

Behuizing

Nu we alle componenten hebben verzameld moeten we dit alles natuurlijk inbouwen in een kastje. Dit kan gaan van elektronica-behuizingen tot tuperware doosjes of zelfs oude sigarendoosjes! Er zijn 2 belangrijke punten die in acht moeten worden gehouden. De behuizing mag vanzelfsprekend niet vervaardigd zijn uit metaal (gezien we een magnetisch veld willen genereren). Ten tweede mag de behuizing niet te dik zijn. Hoe dichter de magneten van de fan tegen de roervlo zit, hoe beter deze zal presteren. Hier hebben we met onze kant en klare magneetroerders natuurlijk optimaal rekening gehouden.

Conclusie

Zelf een magneetroerder maken? Het kan maar er komt zeer veel bij kijken. De grootste uitdaging zit hem in het selecteren van de juiste componenten. Om je van deze trial-and-error te besparen hebben wij zelf een kit samengesteld dat alle componenten bevat die perfect samen werken. Deze kan je hier bestellen.

Voor een beetje meer geld heb je echter ook kant en klare toestellen. Wij bieden nog 3 andere opties aan. Deze toestellen zijn voor zien van een CE-certificaat en u heeft 2 jaar garantie op de toestellen.

Dit is een kort overzicht van de beschikbare kant en klare opties:

Magneetroerder maken? Wij hopen je alvast op weg te hebben geholpen met dit artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.